Als leerlingen zo 2013 zijn, wat zijn wij docenten dan?

Als leerlingen zo 2013 zijn, wat zijn wij docenten dan?

Met de komst van smartphones, tablets en de phablets zijn apps niet meer weg te denken uit onze samenleving. Wat een nieuwe markt voor onze jonge ondernemers oftewel mijn Business + Class betekent. Maar hoe gaan wij docenten daarmee om?

In mijn Business + Class hebben dit jaar 4 van de 5 groepjes gekozen voor het uitvinden van een nieuwe app als product. Logisch als je erover nadenkt. Bijna alle leerlingen hebben een Smartphone en komen elke dag met apps in aanraking.

Het is ook zo eenvoudig om een app te downloaden en te gebruiken, dus waarom niet een nieuwe app op de markt brengen? Zeker als docenten daar zo weinig van begrijpen.

Daarom besluiten de leerlingen een app op de markt te brengen, maar kunnen maar niet bedenken wat voor één… Om hun op weg te helpen stel ik hen de vraag: Jongens wat denken jullie dat je nog mist wanneer je je Smartphone gebruikt?
De leerlingen hebben er letterlijk een maand over gedaan en hebben uiteindelijk de volgende nieuwe apps bedacht; “Voice Recorder”, “E-Wallet”, “Key-App”, “Clothing Scanner”.

De apps zijn niet slecht bedacht, maar het leefde niet voor de leerlingen.
Pas later begreep ik wat ik fout had gedaan. Zo had ik de leerlingen alleen gevraagd om een app te bedenken, maar niet om deze app echt te ontwikkelen. Op de vraag ‘waarom?’, kan ik alleen maar als antwoord bedenken: Het zijn VMBO’ers, die kunnen dat toch niet?

De vraag is wat wij docenten kunnen als het op social media aankomt? Het ergste is dat wij docenten onze verwachtingen baseren op wat we zelf kunnen, maar wat doen we bij dingen die we zelf niet kunnen? Volhouden dat dat niet van belang is en doorgaan met wat er in de boeken staat? Onszelf proberen te scholen of gastdocenten uit te nodigen die het wel van onze leerlingen durven te verwachten?

Het begint allemaal bij GELOVEN. Als wij diep van binnen geloven dat, ondanks dat het VMBO’ers zijn, deze leerlingen veel meer kunnen en ze uitdagen, dan krijgen we er ook veel meer voor terug.

Leerlingen die zo 2013 zijn, uitdagen en mogelijkheden bieden is niet makkelijk, maar ook alleen daarmee komen we er niet. Wij docenten worden gedwongen mee te gaan met de tijd, omdat leerlingen ook op het gebied van social media ons hard nodig hebben. Er moet een win win situatie ontstaan door van elkaar te leren. En ja hoor, wij mogen ook best eens wat van onze leerlingen opsteken!

Op de vraag ‘wat docenten dan zijn, als leerlingen zo 2013 zijn?’, kan ik alleen maar zeggen: Waarom zo 2013 willen zijn als docent? Want wij docenten zijn niet alleen 2011,2012 of 2013. Nee, wij docenten zijn alles tot en met 2013 en puur daarom zijn wij docent….

Sultan Göksen

http://zakeninturkije.nl/nieuwsmeer_1268_als-leerlingen-zo-2013-zijn-wat-zijn-wij-docenten-dan.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s