Amsterdamse docentes in race voor leraar van het jaar!

Amsterdamse docentes in race voor Leraar van het Jaar
Deze week zijn de 31 genomineerde leraren bekendgemaakt die kans maken op de titel Leraar van het Jaar 2013. Tussen de gelukkige docenten zitten twee die lesgeven op een Amsterdamse school. Sultan Göksen is één van de tien kanshebbers in de categorie voortgezet onderwijs en Elly de Jong maakt kans op de titel in de categorie basisonderwijs.

Sultan Göksen, lerares economie op het Marcanti College, hoorde vorige week dat ze bij de laatste tien zat voor de verkiezing. ‘Ik was verrast en blij tegelijkertijd. Van de directie wist ik al dat ze mij hadden opgegeven, maar dat de volgende ronde gehaald zou worden, had ik niet verwacht.’

Göksen heeft wel een idee waarom ze juist haar naar voren hebben geschoven als kandidaat. ‘Op deze school heb ik de ondernemersklassen opgezet en ik begeleid anderen in hun opleiding tot docent. Dat wordt vaak gewaardeerd.’

Geen idee
Ook Elly de Jong, van openbare basisschool De Roos, kreeg vorige week het bericht dat ze Leraar van het Jaar kon worden. In tegenstelling tot haar collega in het voortgezet onderwijs wist zij niet dat ze kans maakte. ‘Pas achteraf hoorde ik dat de directie, het management en collega’s mij voorgedragen hebben. Tijdens een heel enthousiast telefoontje vertelde iemand mij dat ik bij de laatste tien zat, ik had geen idee waarover het ging.’

‘Mijn uitverkiezing heb ik waarschijnlijk te danken aan de unieke sfeer in de klassen waar ik werk’, vertelt De Jong enthousiast verder. ‘Bij mij zijn kinderen de eigenaar van de klas. Zij maken de presentielijst, bepalen wie aan de beurt is en hebben ook inspraak op het dagrooster. Dankzij deze dynamiek ontstaat een enorm enthousiasme en leergierigheid onder de kinderen.’

Video
In de volgende ronde van de verkiezing worden de tien genomineerden per categorie teruggebracht tot drie. Voor deze selectie moeten de kandidaten een originele video inleveren die hun unieke kwaliteiten als leraar duidelijk maakt.

(Thomas Sijtsma)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s